google.com, pub-2961288946608402, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
Yazarın fotoğrafıTurimLogistics

Uluslararası Ticarette Ödeme Şekilleri

Uluslararası Ticarette Ödeme Şekilleri Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?


Uluslararası Ticarette Ödeme Şekilleri Nelerdir?


Uluslararası ticarette ithalatçı ile ihracatçı arasındaki güvene ve tarafların üstlendiği risklere bağlı olarak farklı ödeme türleri kullanılmaktadır. En yaygın ödeme yöntemleri şunlardır:



ödeme yöntemleri
Uluslararası Ticarette Ödeme Şekilleri www.turimlogistics.com


  • Peşin Ödeme (Cash Payment / Advance Payment / Prepayment / Cash Before Delivery)


Bu ödeme yönteminde ithalatçı, mal sevk edilmeden önce ihracatçıya mal bedelini öder. İhracatçı riski almaz; Teslimatta gecikme, siparişe aykırı mal gelmesi gibi risklerden dolayı bu ödeme yöntemine ilişkin tüm riskler ithalatçıya aittir.


  • Mal Mukabili Ödeme (Cash Against Goods)


Bu ödeme şeklinde ithalatçı, malı teslim aldıktan sonra ihracatçıya malın bedelini öder. İhracatçı, malı alıcı adına sevk ettikten sonra, malı temsil eden belgeleri teslimsiz olarak doğrudan veya banka aracılığıyla ithalatçıya gönderir. İhracatçının en büyük riski aldığı ödeme yöntemidir.


  • Vesaik Mukabili Ödeme (Cash Against Documents / Documentary Collections)


İthalatçı ile yapılan satış sözleşmesine göre malın sevk edilmesi ve bunu temsil eden sevkiyat belgelerinin mal bedeli karşılığında banka aracılığıyla ithalatçıya teslim edilmesinden sonra ihracatçının malı teslim etmesini sağlayan bir ödeme yöntemidir.


  • Kabul Kredili Ödeme (Acceptance Credit)


İthalatçı ile ihracatçı arasında yapılan anlaşmaya göre, ithal edilen malın bedelinin ödenmesi, malın sevk edilmesinden sonra belirli bir süre ertelenir. Bu ödeme yönteminde mal bedelinin belirli bir süre içerisinde ödenmesini zorunlu kılan ve garanti eden bir sigorta/fatura bulunmaktadır.


Akreditif Kabulü: Uluslararası kurallara ve mevzuata göre açılan akreditiflere ilişkin sevkıyat belgelerinin, ithalatçının bankası veya bankası bu belgelere eşlik eden sigortayı kabul ettikten sonra teslim edilmesine olanak sağlayan bir ödeme yöntemidir. muhabir banka ve sigorta bitiminde ödenecek masraflar.


Belgeli Kabul ve Kabul Kredisi: Bankanın, eklenen sigortayı kabul ettikten sonra nakliye evraklarını ithalatçıya teslim etmesinden sonra, sigorta bitiminde mal bedelinin ihracatçıya ödendiği ödeme yöntemidir. ithalatçının belgeleri.


Mal Makbuzu: İthalatçının malı teslim alıp sigortayı kabul etmesinden sonra, sigorta süresi sonunda ihraç edilen malın bedelinin ödendiği ödeme şeklidir.


  • Akreditifli Ödeme (Letter of Credit)


Akreditif ödeme şekli, ithalatçının çalıştığı bankanın, ithalatçının verdiği talimatlara göre ihracatçıya belirli bir tutarı ödemesi ve ödemeyi belirli bir vade tarihinde yapması yükümlülüğünü içermektedir. ödeme ihracatçının ihraç edeceği malların ihracatına ilişkin gerekli şartlar ve belgelerin ibraz edilmesi. İthalatçı ve ihracatçıların banka mali garantisine tabi olması nedeniyle ödeme mektubu yöntemi hem ithalatçıya hem de ihracatçıya avantajlar sunmaktadır.Banka Ödeme Yükümlülüğü (BPO)Banka Ödeme Yükümlülüğü, yükümlü bankadan (alıcının bankası) alıcının bankasına (satıcının bankası), ihracatçı ile ithalatçı arasındaki mal alışverişine ilişkin yalnızca elektronik olarak iletilen bilgilerin sağlanması koşuluyla yapılan bir transferdir. başarılı. tamamlanmış mutabakata varılan) geri dönülemez ve bağımsız bir ödeme yükümlülüğüdür. Akreditif ile mal mukabili ödemenin birleştiği yeni bir ödeme yöntemidir.

Turim Logistics olarak İthalat-İhracat taşımalarınızda güvenle tercih edebilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

9 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page